Jan Stolk: Blog https://www.janstolk-natuurfotografie.nl/blog en-us (C) Jan Stolk janstolk@me.com (Jan Stolk) Fri, 12 Mar 2021 08:40:00 GMT Fri, 12 Mar 2021 08:40:00 GMT Tiger Canyons en Namibie 2016 https://www.janstolk-natuurfotografie.nl/blog/2016/7/tiger-canyons-en-namibie-2016 Tiger CanyonsTiger Canyons Afgelopen weken (juni en juli) op bezoek geweest in Zuid-Afrika en Namibië. Na geland te zijn Johannesburg en de huurauto's te hebben opgehaald zijn wij, Coby en ik, met onze vrienden, Peter en Karin Bader naar de Karoo gereden, zuidelijk van Bloemfontein. Daar heeft natuurfilmer en natuurbeschermer John Varty ongeveer 12 jaren geleden het plan opgevat om alle grote katten in de wereld te laten voorbestaan. Zijn project "Tiger Canyons" is gestart met twee jonge tijgers. Thans heeft hij een gezonde tijgerpopulatie van ongeveer 15 stuks, welke nagenoeg allemaal in het wild rondlopen in het grote omheinde gebied.

Naast de tijgers heeft hij intussen ook een stel servals en jachtluipaarden. Zijn zorg is om voldoende wild in het gebied te krijgen en houden, zodat de tijgers en jachtluipaarden zichzelf kunnen onderhouden. Voor meer info over zijn project: www.jvbigcats.co.za .

Na het bezoek aan Tiger Canyons hebben we onze route vervolgd naar Namibië om aan te sluiten bij een georganiseerde fotografie reis in Namibië van Tusk Photo. Deze reis werd geleid door twee Zuid-Afrikaanse fotografen, Wim van den Heever (BBC Wildlife winnaar van 2015) en Ben Cranke. Beide zeer gerenommeerde natuurfotografen. We zijn gestart in Keetmanshoop (de kokerbomen) en achtereenvolgens naar Sossusvlei (Deadvlei vanaf de grond en vanuit de lucht), Swakopmund (voor een bootsafari en Desert Safari voor "The small 5" en Etosha (de Etosha Pan en de avondfotografie aan de waterholes). Na Etosha hebben wij met ons vieren de reis nog even vervolgd naar Twijfelfontein en genoten in de prachtig gelegen lodge Mowani. Tenslotte een lange terugreis via de Trans Kalahari route door Botswana terug naar Johannesburg. Als met al een fantastische reis en avontuur. Bedankt Jos en Yvette van Bommel (www.vanbommelsafaris.com) voor het organiseren van onze trip.

Ik heb de foto's dan ook in mappen ingedeeld om het overzichtelijk te houden. Bedankt voor het kijken.

]]>
janstolk@me.com (Jan Stolk) https://www.janstolk-natuurfotografie.nl/blog/2016/7/tiger-canyons-en-namibie-2016 Mon, 18 Jul 2016 17:27:59 GMT
Spanje Pyreneeën april 2016 https://www.janstolk-natuurfotografie.nl/blog/2016/5/spanje-pyrenee-n-april-2016 Met vriend Peter Bader afgelopen april 2016 naar Spanje afgereisd om in de Pyreneeën een aantal voor ons exotische vogels vast te leggen, waaronder de verschillende soorten gieren. De bedoeling was om vanuit de schuilhut onder andere de fantastische Lammergier te kunnen fotograferen. Helaas zagen we ze wel langs- en overvliegen, maar lieten ze zich niet op de gevoelige plaat vastleggen. Omdat we vrij vroeg in het seizoen waren en het weer niet echt mee zat qua temperaturen hebben we niet datgene kunnen zien waarop we gehoopt hadden. De bijeneters, scharrelaars en de hop hebben wij  niet gezien. Jammer, maar helaas. Dus we hebben ons tevreden moeten stellen met scharrelende vossen en de steenuiltjes. Ook erg leuk natuurlijk.

Een bijzondere vogel was evenwel de kleine trap (Little bustard). Alleen in het eerste ochtendlicht liet hij zich zien en sprong dan met grote regelmaat boven de gemiddelde keukentrap uit. Een soort van paringsritueel. Prachtig om te aanschouwen.

Hier en daar nog een beetje bijvangst in de vorm van raven en kauwen in mooi licht en leuke achtergrond. Onder de map Spanje 2016 kunt u een verzameling vinden.

 

Kleine trap 3Kleine trap 3

]]>
janstolk@me.com (Jan Stolk) https://www.janstolk-natuurfotografie.nl/blog/2016/5/spanje-pyrenee-n-april-2016 Sun, 01 May 2016 15:35:05 GMT